COVID - 19
Coronavirusurile sunt o familie mare de virusuri, ce pot îmbolnăvi atât animalele, cât și oamenii. Coronavirusurile ce afectează oamenii sunt cunoscute pentru faptul că provoacă infecții respiratorii, de la răceli obișnuite la boli mai grave, precum Sindromului Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și Sindromul Acut Respirator Sever (SARS). Cel mai recent coronavirus descoperit provoacă maladia infecțioasă COVID-19.
COVID-19 este o boală infecțioasă cauzată de coronavirusul recent descoperit. Acest virus, precum și boala, au fost necunoscute până la epidemia ce a izbucnit în Wuhan, China, în decembrie 2019.
Cele mai des întîlnite simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala și tusea uscată. Unii pacienți pot prezenta dureri, congestie nazală, nas curgător, dureri în gât sau diaree. Aceste simptome sunt de obicei ușoare și încep treptat. Unele persoane se infectează, dar nu dezvoltă niciun simptom și se simt bine. Majoritatea oamenilor (aproximativ 80%) s-au tratat fără un tratament special. Aproximativ 1 din 6 persoane cu COVID-19 devine grav bolnavă și prezintă dificultăți de respirație. Persoanele în vârstă, precum și cele cu probleme medicale, cum ar fi hipertensiunea arterială, probleme cardiace sau diabet, sunt mai susceptibile să dezvolte o evoluție mai gravă a bolii. Aproximativ 2% dintre persoanele bolnave au decedat. Persoanele cu febră, tuse și dificultăți de respirație trebuie să solicite ajutor medical.
Oamenii se pot infecta cu COVID-19 de la alte persoane care au virusul. Boala se poate răspândi de la o persoană la alta prin picături mici nazale sau din gură, care sunt răspândite atunci când o persoană cu COVID-19 tușește sau expiră. Aceste picături aterizează pe obiecte și suprafețe din jurul persoanei. Alte persoane pot să contracteze COVID-19 atingând aceste obiecte sau suprafețe, apoi atingându-și ochii, nasul sau gura. Oamenii pot, de asemenea, să contracteze COVID-19 dacă respiră picături de la o persoană cu COVID-19 care tușește sau expiră picături. Acesta este motivul pentru care este important să fie păstrată distanța de mai mult de 1 metru de la o persoană bolnavă. OMS evaluează cercetările în curs de desfășurare a modului în care COVID-19 este răspândit și va continua să plaseze informații actualizate.
Studiile de până acum sugerează că virusul care provoacă COVID-19 este transmis mai degrabă prin picăturile respiratorii decât prin aer. Vezi răspunsul anterior la „Cum se răspândește COVID-19?”
Principala modalitate de răspândire a bolii este prin picături respiratorii expulzate de cineva care tușește. Riscul de a căpăta COVID-19 de la cineva care nu prezintă deloc simptome este foarte mic. Cu toate acestea, multe persoane cu COVID-19 prezintă doar simptome ușoare. Acest lucru este valabil, în special, la primele etape ale bolii. Prin urmare, este posibil să ne molipsim de COVID-19 de la cineva care are, de exemplu, doar o tuse ușoară și nu se simte rău. OMS evaluează cercetările în curs de desfășurare privind perioada de transmitere a COVID-19 și va continua să plaseze informații actualizate.
Riscul de a căpăta COVID-19 de la masele fecale ale unei persoane infectate pare a fi unul scăzut. Deși primele investigații au sugerat că virusul poate fi prezent în masele fecale în unele cazuri, răspândirea pe această cale nu este o caracteristică principală a focarului. OMS evaluează cercetările în curs de desfășurare privind căile de răspândire și va continua să plaseze informații actualizate. Deoarece acest aspect reprezintă un risc, acesta este un alt motiv pentru a curăța mâinile în mod regulat, după utilizarea wc-ului și înainte de luarea meselor.