1 Decembrie - Ziua națională a României

  • Postat 2021-12-01
  • Vazut 0

1 Decembrie este o zi emblematică în destinul românilor. Marea Unire de la 1 Decembrie 1918  a însemnat momentul, când toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în cuprinsul aceluiași stat național, România.

Sacrificiul uman de acum un secol a făcut posibilă împlinirea unui vis măreț de secole. Fără educație, fără cărturari, fără școală, fără marii noștri înaintași, intelectuali și țărani vrednici, nu ar fi fost posibilă împlinirea acestui vis sacru.

Astăzi societatea este marcată de crize morale profunde, de lipsa reperelor, a modelelor de conduită. Instituția noastră consideră de mare necesitate sensibilizarea tinerilor prin împrospătarea memoriei, valorificarea faptelor frumoase ale înaintașilor, cultivarea respectului față de tradiții implicarea în viața comunității.

În contextul acestei mari sărbători, profesori și elevi s-au implicat în organizarea unui scenariu extradidactic oferind atât elevilor noștri, cât și celor care sunt interesați de activitățile Colegiului „Iulia Hasdeu”,  un exemplu pozitiv.


În prima parte a zilei au avut loc manifestări artistice. Elevi și profesori au dat glas unor cântece și poezii uitate, cultivând  sentimente înălțătoare și dragoste pentru frumos.

Programul a continuat, în partea a doua a zilei, cu Conferința științifică organizată de profesorii de istorie, Rența Valentina (grad didactic superior) și Bostănel Sabrina (grad didactic superior), intitulată semnificativ „1 Decembrie 1918 – Ei au făcut Unirea”. În cadrul conferinței au fost evocate nume importante care au participat la săvârșirea Marii Uniri, Ion Inculeț, Elena Alistar. De asemenea, au fost amintite personalități din județul Cahul și Izmail (Sudul Basarabiei istorice) Gheorghe Mare, Chiril Zbierea, Neculae Ciornei, Gheorghe Stavriu, Diaconovici Vladimir.

Considerăm că această zi frumoasă va rămâne în memoria elevilor și a profesorilor, plecând acasă cu lecția învățată: SĂ NE CINSTIM STRĂMOȘII PENTRU CURAJ ȘI FAPTE BUNE, SĂ NE AMINTIM DE GLORIILE STRĂBUNE. La mulți ani!


Salut! Mesajul Dvs va fi receptionat pe e-mail. In cel mai scurt timp ve-ti primi un raspuns!